Galataperform/ Görünürlük Pojesi(Visibility Project)// Reflex/ Ayna Ayna Söyle Bana (18 Ekim(October) 2008)

AYNA AYNA SÖYLE BANA
Galata semti antik çağlardan günümüze kadar insanların varlığını sürdürdüğü bir yerleşim yeridir. Galata, kendi içinde birçok kültürü barındırmış ve bu çok kültürlülük durumu tarih boyunca birçok halkın Galata’da var olmasıyla oluşmuştur. Ne var ki yazılı kaynaklar sayesinde edinilen bu bilgileri, günümüzde Galata’yı gezdiğimiz zaman görsel olarak inceleyemeyiz. Çünkü Galata, zamanla yapılan yıkımlar ve dönüşümlerle zengin mimarisinin tamamen olmasa da birçoğunu kaybetmiştir.

Günümüzde, Galata semtinin, zamanımıza kadar ulaşan kültür birikimini ise içinde bulunduğu insan kalabalığı örtmektedir. Yürüdüğümüz yollarda başımızı kaldırıp bakmadığımız bir çatı kim bilir neleri biriktirmiştir saçaklarında. Hep telaşlı ve yoğun olan çağımız insanları olarak, her zaman kayıtsızca baktığımız insanların üzerinden yansıyanları görebilseydik, belki durup ilgilenmeye değer bir şeyler de bulabilirdik. Pekiyi, genellikle diyalog halinde olduğumuz semt esnafından yansıyanlar neler gösterirdi acaba? Zamanlarının çoğunu orada geçiren esnafa biz nasıl bakıyoruz ya da onlar neleri görebiliyorlar?

Bütün bunları görünür hale getirmek için üzerimize giydiğimiz, parçalı aynalarla işlenmiş elbiselerimizle Galata ve çevresinde dolaşacağız. Bizimle birlikte dolaşan veya sokakta bizimle karşılaşan insanlar bizim üzerimizden yansıyanlarla Galata’yı yeniden keşfedecekler. Semt esnafının gözünden kendini ve çevresini görmek isteyenler, onların boynuna asacağımız aynalar sayesinde bunu gerçekleştirebilecekler.















































1 yorum:

deniz m. örnek dedi ki...

süper bir iş olmuş , gerçekten tebrik ederim ve aklınıza sağlık arkadaşlar .