KargART Sergi: “Terapi”/ 17 Kasım 2008 Pazartesi - 30 Kasım 2008 Pazar 13:00- 20:00 /// KargART Exhibition: “Therapy”/ November 17th 2008 Monday - November 30th 2008 Sunday 13:00- 20:00



17-30 Kasım 2008
“Egemen olanın giremediği yerlerde gezinmek, iktidarın yanlışlarını düzeltmeye çalışmaktan, daha işlevsel.”
Kardelen Fincancı, Evrim Özarslan, Itır Demir, Öznur Aksoy, Deniz Rona
Küratör: İnsel İnal
*Açılış kokteyli: 17 Kasım Pazartesi, 18:00
*Sergi Pazartesi hariç her gün saat 13:00- 20:00 arası gezilebilir
Refleks Grubu Kasım ayı içinde KargART’da kişisel belleklerinden yola çıkarak Terapi konusu üzerinden derledikleriyle bir sergi açıyor. Kardelen Fincancı, Evrim Özarslan, Itır Demir, Öznur Aksoy, Deniz Rona’nın katılımıyla ve İnsel İnal’in küratörlüğünde gerçekleşecek olan bu sergi, yaşamın, uyumsuzluklarından beslenen dilini gündeme getirmeyi planlıyor. Ayrıca bu sergide, sanatçılar eserleriyle, rahatsızlık verenin mi yoksa rahatlatanın mı sanat olduğunu seyircisine sordurtmayı amaçlıyorlar.
Refleks Grubu, Kocaeli Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun gençlerin oluşturduğu bir grup. Üniversitede İnsel İnal’ın derslerinde başlayan buluşmalar, oluşturulan teorik altyapı ile hazırlanan ve uygulanan projeler, grubu bu sergiye taşıyor.
Grubun üyeleri, keşfetme süreçlerinde hesaplaşma ve yüzleşme dönemlerini eğitim aldıkları 4 yıl boyunca yaşadılar. Okul sonrası ise inşa etme süreçlerine girdiler. Havada uçuşan taşları yerlerine oturtmak için sarf ettiklerini kaydettiler.
Toplumla, yakın çevreleriyle ve kendi bellek ve bedenleriyle girdikleri ilişkilerde dillerini oluşturmaya çabaladılar. İnşa etme sonrasında da geriye çekilerek bakma ve ret etme arzusu ile ortak dil oluşturan bu genç yetenekler İnsel İnal’ın davetiyle tekrar bir araya geldiler.
Refleks Grubu aslında bir sivil inisiyatif mantığı ile çalışmayı arzulamakta. İktidar ve birey arasındaki sorunların toplumsal boyuttaki durumuyla ilgilenerek buna karşı kayıt oluşturan grup, halen birçok projenin peşinden gitmekte. Onlara göre egemen olanın giremediği yerlerde gezinmek, iktidarın yanlışlarını düzeltmeye çalışmaktan daha işlevsel sonuçlara ve yaratıcılığa gebe bırakıyor insanı. Dolayısıyla büyük harflerle yazılmış manifestoların hemen kabul edilmesi artık söz konusu olmamalı.
Mutlu eden, ikna eden, rahatlatan, uzlaşmacı, dört başı mamur sergilemeyi sorgulayan TERAPİ sergisi seyircisinden, algılarını tekrar sorgulayarak kurgulamasını talep ediyor. Bir diğer taraftan da kendi algılarıyla sanatın sorunsalları içinde mutlu etmenin, ideal güzelliği yakalamanın ne derece önemli olduğunu anlatıyor. Artık “sanatla ne yapılabilir?” arayışına giren Refleks Grubu bu sergide, en güzeli yansıtarak, taklit ederek sanata yapacağı katkılarla ilgilenmekten çok, onun kendilerine yaptığı katkıların kayıt ve belgelerini bize sunuyor. Sunulanların içeriği bilgi, kendisi ise eser iken tam tersi bir hal alıyor. Bu şekilde üretilmiş bir serginin, seyircisiyle nasıl uzlaşacağı, bilgi ve eser arasındaki ilişkinin derecesi bu projenin merkezinde ele alınıyor.
Sergi 30 Kasım’a kadar KargART’da izlenebilir

.





















Hiç yorum yok: